Dana 28. veljače završena je 2. faza projekta „Svi ZAjedno 2“ čiji je nositelj Grad Đakovo, kojim je zaposleno 53 žene pripadnice ranjivih skupina s područja Grada Đakova i prigradskih naselja, koje su se brinule o 318 starijih i nemoćnih osoba u proteklih 12 mjeseci. Sa zadovoljstvom možemo istaknuti da je i nastavak 1. faze projekta polučio veliki uspjeh. Iako su djelatnice u ovoj fazi imale po 6 korisnika, 2 više nego u 1. fazi, stekle su vrijedno iskustvo i znanje u prethodnoj fazi pa to nije bio nikakav problem. Na kraju projekta možemo zahvaliti našim djelatnicama koje su opet, svojim radom doprinijele boljitku zajednice te poboljšali kvalitetu svog te života krajnjih korisnika.

O samom projektu:

Projekt „Svi ZAjedno 2“ je financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa zapošljavanja žena „Zaželi“ – faza II. Ukupna financijska vrijednost projekta iznosi 4.877.630,00 kuna uz 100 – postotno financiranje sredstvima Europskog socijalnog fonda. Ovaj projekt je imao za cilj uključivanje žena u nepovoljnom položaju na tržište rada što podrazumijeva borbu protiv siromaštva i smanjenje nezaposlenosti dugotrajno nezaposlenih žena s jedne strane te briga i socijalna uključenost krajnjih korisnika kao i njihova prerana institucionalizacija s druge strane. U projektu se zaposlilo 53 djelatnice koje su se svakodnevno brinule o 318 korisnika na području Grada Đakova i prigradskih naselja. Korisnicima je podijeljeno 3.816 paketa s kućanskim potrepštinama, a paketi su bili u vrijednosti do 50,00 kn.

Prestankom radnog odnosa djelatnice će pohađati edukaciju, tj. osposobljavanje za poslove gerontodomaćice, nakon čega će dobiti uvjerenje o osposobljenosti te upis novog znanja u e – radnu knjižicu. Dodatnom edukacijom, kao i dosadašnjim radom te stečenim iskustvom u interakciji sa starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju, ciljana skupina žena biti će konkurentnija na tržištu rada te se lakše zaposliti u budućnosti.

Korisnici i u ovoj fazi ističu kako im je ovaj oblik pomoći kroz psihosocijalnu potporu, podršku i pomoć u kućanstvu, bio od velike važnosti jer većina korisnika djelatnice smatra dijelom svoje obitelji. To je i bio jedan od ciljeva projekta u kojem su se djelatnice posvetile svakom korisniku individualno gdje su pokazale svoju humanu i socijalnu dimenziju.

 O djelatnicama:

Drage naše djelatnice, nadamo se da ste zapošljavanjem i u ovoj fazi projekta „Svi ZAjedno 2“ stekle novo znanje, iskustvo i prijatelje. Naravno, kao i u životu, bilo je tu ugodnih i neugodnih situacija. Grad Đakovo je i u 2. fazi projekta bio dobar poslodavac koji je uredno isplaćivao 12 plaća djelatnicama, koje nikad nisu kasnile, Također, isplaćena je i jedna Uskrsnica u iznosu od 1.200,00 kuna, Božićnica u vrijednosti 1.200,00 kn i regres za godišnji odmor u vrijednosti 600, 00 kn. Sveukupno 3.000,00 kn prigodnih nagrada za jednu godinu.

U ovoj fazi imali ste po 6 korisnika, 2 više nego u 1. fazi, ali to Vam nije bio problem obzirom na dosadašnje iskustvo u radu sa korisnicima. Odradile ste odličan posao sa korisnicima, pružajući im sigurnost i podršku u ovo vrijeme nesigurnosti i epidemije Covid-19, poštivajući sve epidemiološke mjere i odgovornošću prema sebi i korisnicima.

Ispred Vas je još i edukacija, tj. osposobljavanje za gerontodomaćicu kojim ćete steći dodatne kvalifikacije te upis u e – radnu knjižicu. To zvanje će Vam koristiti u budućem zapošljavanju. Hvala Vam na suradnji i nadamo se da ćemo se vidjeti u fazi broj 3 projekta Zaželi. Želimo vam da uspješno završite osposobljavanje, u što ne sumnjamo, i zahvaljujemo se na lijepoj suradnji sa projektnim timom. Nadamo se da se vidimo u 3. fazi projekta Zaželi. Do viđenja!

 O korisnicima:

Dragi naši korisnici, nadamo se da nećete dugo čekati na novu uslugu od strane naših djelatnica, tj. slijedeću fazu projekta Zaželi. U međuvremenu će djelatnice ići na osposobljavanje za gerontodomaćicu što također predstavlja dio projekta.

Hvala i Vama na ugodnoj suradnji sa djelatnicama tijekom projekta, koje su postale dio Vaše obitelji. One su Vas tijekom 12 mjeseci svakodnevno obilazile, pružale pomoć u nabavi namirnica, dostavi lijekova i drugih potrepština, pripremi obroka i održavanju čistoće stambenog prostora te pomoć u svim svakodnevnim aktivnostima koje Vi sami niste bili u mogućnosti odraditi.

Nadamo se  nastavku suradnje Vas i naših djelatnica u novom projektu kako bi Vam olakšali svakodnevni život. Hvala na svemu, vidimo se u slijedećoj fazi!

Projekt  „Svi ZAjedno 2“ sufinancirala je Europska Unija u iznosu od 4.877.630,00 kuna iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Grada Đakova.