Program Svi ZAjedno u kojem će Grad Đakovo zaposlit na 24 mjeseca 65 žena koje će se brinuti o 260 starijih i nemoćnih osoba na području grada. Riječ je o programu vrijednome gotovo deset milijuna kuna, što su bespovratna sredstva Europskog socijalnog fonda. Grad Đakovo među rijetkim je lokalnim jedinicama koje su izborile maksimalni iznos potpore. Ugovor o realizaciji ovog programa s ministrom rada i mirovinskog sustava Markom Pavićem u Karlovcu je u srijedu 30. svibnja 2018.potpisao gradonačelnik Marin Mandarić.

Projekt će provoditi Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Grada Đakova, kojemu je na čelu Sanja Rogoz Šola, a na provedbi projekta, na određeno vrijeme od 30 mjeseci, osim žena većinom starijih od 50 godina, bit će zaposlen voditelj projekta i dva administratora koja će pratiti sve aktivnosti. Natječaj za njihovo zapošljavanje, najavljuju u Gradu, bit će objavljen vrlo brzo.

Prilika je to za dugoročno nezaposlene žene koje će svoj dugogodišnji boravak na tržištu rada konačno zamijeniti novim radnim mjestom. To će im mjesto omogućiti dodatno usavršavanje u preostalih šest mjeseci programa (24+6, op.a.), kako bi po njegovom završetku bile što spretnije, osposobljenije i konkurentnije za neki novi i bolje plaćen posao. Obavezni su projektni partneri Grada Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Centar za socijalnu skrb.

– Ovo je višestruka korist za lokalnu zajednicu jer će svaki korisnik usluge pomoći u kući ostvariti mogućnost nabavke besplatnih higijenskih potrepština za svoje potrebe u mjesečnom iznosu od 200 kuna. Za tu je namjenu rezervirano čak 1,3 milijuna kuna, čime će se rasteretiti kućni proračun korisnika. Njima će ovakva pomoć zasigurno dobro doći kao redoviti mjesečni dodatak na njihova primanja, što će posebice puno značiti đakovačkim umirovljenicima i staračkim kućanstvima koja ponekad nemaju dovoljno sredstava za osnovne životne potrebe, kaže gradonačelnik Marin Mandarić.

„Zaželi – program zapošljavanja žena“ u skladu je s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. U skladu je i sa smjernicama politika zapošljavanja država članica EU s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanja siromaštva, pogotovo uzme li se u obzir da uključuje žene u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Projekt je sufinancirala Europska Unija u iznosu od 9.757.863,20 kuna iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Grada Đakova.