Dana 21. veljače 2023. godine s početkom u 10:00 sati u Kući Reichsmann (Ulica pape Ivana Pavla II. 10 u Đakovu) održana je uvodna konferencija projekta “Svi ZAjedno 3” – program zapošljavanja žena “Zaželi” – faza III koji, pod nadležnosti Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje provodi Upravni odjel za gospodarstvo i financije Grada Đakova.

Uvodnoj konferenciji nazočili su gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, voditeljica Područnog ureda Đakovo, Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Dubravka Petrović, Magdalena Grbeša i Renata Horvat iz Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Osječko-baranjske županije, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Grada Đakova Sanja Rogoz-Šola, pročelnik Ureda gradonačelnika Miroslav Klepo, voditelj Odsjeka za gospodarstvo, investicije i razvoj Mislav Živković, predstavnici udruga „Svjetlost“ i „Amadea“, žene zaposlene na projektu te određeni krajnji korisnici.

U sklopu uvodne konferencije, gradonačelnik Marin Mandarić prigodno se obratio svim prisutnima te, među ostalim, rekao kako očekuje da će idući projekti realizirani iz javnih poziva imati duži rok trajanja. Projekt „Svi ZAjedno 3“ provodi se na razdoblje od ukupno osam mjeseci, pri čemu su žene zaposlene na razdoblje od šest mjeseci, jer se nalazi u međurazdoblju financiranja, no postoje naznake da bi sljedeći projekti trebali trajati tri godine. Projektnom timu zaželio je uspješno vođenje projekta, ženama i korisnicima uspješnu suradnju u idućih šest mjeseci.

Projekt je predstavila voditeljica Mirela Petrović navodeći kako su ovim projektom zaposlena ukupno 32 djelatnika od kojih dva člana projektnog tima te 30 žena, pripadnica ciljane i ranjive skupine.

Ciljana skupina ovog projekta su žene koje su, u trenutku raspisivanja natječaja, bile prijavljene u evidenciju nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a u okviru kojih je prijavitelj bio dužan dati prednost teže zapošljivim odnosno ranjivim skupinama u lokalnoj zajednici kao što su npr. žene od 50 godina starosti i više, osobe s invaliditetom, žrtve obiteljskog nasilja ili trgovanja ljudima, azilantice te druge pripadnice ostalih ranjivih skupina.

Zaposlene žene radit će na radnom mjestu „Radnica za pomoć i potporu starijim osobama, osobama u nepovoljnijem položaju i/ili osobama s invaliditetom“ te će pružati uslugu u svakodnevnim aktivnostima za ukupno 180 krajnjih korisnika na području Grada Đakova i prigradskih naselja, odnosno svaka žena pružat će uslugu za 6 starijih i nemoćnih osoba. Svakom od korisnika na mjesečnoj bazi biti će isporučen paket osnovnih higijenskih potrepština.

Kako bi što lakše i brže stigla do samih korisnika, Grad Đakovo ustupio je na korištenje bicikle koji su se koristili u prvoj i drugoj fazi programa „Zaželi“, odnosno u sklopu projekata „Svi ZAjedno“ i „Svi ZAjedno 2“.

Projekt je u cijelosti financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i to u ukupnom iznosu od 196.854,47 eura / 1.483.200,00 kuna.

Uz Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područna služba Osijek jedan od obveznih partnera na projektu je i Hrvatski zavod za socijalni rad, Područni ured Đakovo. Njegova voditeljica, Dubravka Petrović poručila kako je ovo treća uvodna konferencija Grada Đakova kojoj nazoči, jer su bili obavezni partneri i na prethodna dva projekta. Naša uloga je ovdje prije svega u probiru krajnjih korisnika i tu pomažemo provoditeljima projekta da svi korisnici zaista budu oni koji su u potrebi, pojasnila je Petrović te svima zaželjela uspješan rad.

Razdoblje provedbe projekta je od 21. prosinca 2022. godine do 21. kolovoza 2023. godine.